Garantie

bert plantagie heeft uw meubel met uiterste zorg vervaardigd. Mocht het, ondanks onze goede zorgen, nodig zijn om aanspraak te maken op de garantie, dan dient u zich te wenden tot de dealer waar u uw bert plantagie meubel gekocht heeft. Dat is namelijk de partij waar u een koopovereenkomst mee heeft gesloten. Een garantiegeval wordt door de bert plantagie dealer alleen in overweging genomen op vertoon van de originele factuur.

Klik hier om de garantievoorwaarden te downloaden en/of te printen.

Garantiebepalingen

Mocht u gebruik willen maken van onze garantie, dan dient u zich hiervoor altijd te wenden tot de firma waar u uw bert plantagie meubel heeft aangeschaft. Na beoordeling van de servicemelding wordt besloten of het product opgehaald wordt voor beoordeling/reparatie, (deels) vervangen wordt of dat de serviceaanvraag afgewezen wordt. Wij hebben wettelijk de mogelijkheid een garantieproduct te repareren wanneer dit mogelijk is en zijn niet verplicht een nieuw meubel te leveren. De garantie eindigt 5 jaar na de leverdatum. De garantie loopt binnen deze 5 jaar stapsgewijs af, waarin er na 2 jaar een bijdrage in eventueel te maken kosten gevraagd kan worden.

Garantietabel

Onder de garantie valt 2 jaar volledige garantie op nieuwe producten. Deze garantie is niet overdraagbaar en omvat alle vastgestelde bepalingen bij door ons omschreven gebruiksrichtlijnen. Op andere bepalingen dan door ons vastgesteld, geldt geen garantie. De garantie omvat het op verzoek herstellen van constructie- en fabricagefouten.
0-1 Gebruiksjaren – 0% eigen bijdrage
1-2 Gebruiksjaren – 0% eigen bijdrage
2-5 Gebruiksjaren – er kan een bijdrage in de kosten van vervanging en/of reparatie gevraagd worden. Kosten worden vooraf via de desbetreffende bert plantagie dealer gecommuniceerd.

Algemeen

1. De garantie gaat in op de dag van aflevering aan de eerste eigenaar of uiterlijk 30 dagen na aflevering van het meubel door bert plantagie aan de bert plantagie dealer.
2. De garantie omvat het op verzoek herstellen van constructie- en fabricagefouten.
3. De garantie heeft betrekking op het meubel. Indien dit meubel wordt doorverkocht of in andere handen overgaat, verandert dit de toepassing
van de garantievoorwaarden niet.
4. Op deze garantiebepalingen is een aantal uitsluitingen van toepassing. Raadpleeg hiervoor de onderstaande onderhoudsadviezen voor de diverse productgroepen.

Uitzonderingen
Niet onder de garantie vallen:
> Normale en natuurlijke slijtage
> Slijtage van wielen en doppen
> Slijtage door overmatig en oneigenlijk gebruik
> Beschadigingen die door normale en natuurlijke slijtage ontstaan
> Onjuiste montage of diensten door ongekwalificeerde personen
> Oneigenlijk of projectmatig gebruik van meubilair gemaakt voor privé gebruik
> Blootstelling van het product aan ongewenste hitte, vochtigheid, vloeistoffen en onderhoudsmiddelen
> Verkleuringen door (zon)licht
> Beschadigingen door scherpe, hete of vochtige voorwerpen
> Omgevingsinvloeden als droogte, vochtigheid, licht en temperatuur in ongewenste mate
> Moedwillige vernieling, diefstal, overbelasting en beschadigingen nav een ongeval
> Beschadigingen en vlekken door huisdieren, warmtebronnen en schimmel door vocht (het ‘weer’)
> Vlekken door lichaamseigen vocht, lichaams- en haarmiddelen.
> Verkleuringen door gebruik van medicijnen (giftige reactie)
> Alle veranderingen door zure- en/of alcohol bevattende middelen, evenals oplosmiddelen
> Ongeautoriseerde pogingen tot schoonmaak, reparatie of verbetering
> Kringen door niet weggenomen vocht en condens
> Product- en materiaalspecifieke eigenschappen die uitgesloten zijn van garantie
> Gebrekkig onderhoud

Garantie aanspraak
Wanneer u aanspraak wilt maken op de garantie, geldt deze garantie enkel voor het gereclameerde product of -onderdeel en niet voor de gehele levering. Een nauwkeurige beschrijving van het probleem met volledige en gedetailleerde foto´s (overzichtsfoto genomen vanaf 2 à 3 m, detailfoto’s vanaf 0,7 m) is noodzakelijk voor de beoordeling. Het verhelpen van reclamaties vindt altijd plaats via de partij waar u uw bert plantagie product(en) aangeschaft heeft en wordt pas na overlegging van de koopovereenkomst verleend. Neemt u dus altijd eerst contact met uw dealer op!

Levering
Levering van de producten moet probleemloos verzorgd kunnen worden. Gebouwgebonden hindernissen als entrees, deuren, hal- en trapbreedtes, liften etc. mogen geen belemmering voor een schadevrije levering vormen. Hierbij moeten de geldende wettelijke regels voor maximale belasting en veiligheid gehanteerd kunnen worden. De garantie omvat geen 5 jaar nieuwstaat. Mocht er schade worden veroorzaakt doordat de meubels zelf zijn opgehaald en/of zelf gemonteerd en/of schade door foutieve bediening of zelf aangebrachte veranderingen aan het meubel, dan wordt er geen aansprakelijkheid geaccepteerd.

Verplichting koper
Constateert u een defect of gebrek aan uw product, neemt u dan direct contact op met uw bert plantagie dealer. Wanneer u het defect of gebrek zelf repareert, vervalt het recht op garantie. Wij raden dit hierom met klem af.

Beschadigingen door andere producten
Beschadigingen veroorzaakt door andere producten, zoals een verstuiver met reinigingsmiddel, andere dan door uw bert plantagie dealer voorgeschreven impregneer- en onderhoudsmiddelen, vlekken door jeans en andere niet-kleurechte materialen, beschadigingen door klittenband, ritsen en andere harde voorwerpen aan kleding of door vastgekleefde zoete, zure, zachtmakende, losmakende of bleekmiddelen, zijn allen van garantie uitgesloten.

Showroomproducten
Showroomproducten vallen buiten de garantie omdat deze door frequent ombouwen en demonstreren niet meer aan alle eigenschappen en eisen van een nieuw product voldoen. De wettelijke garantietermijn op fabricagefouten van 1 jaar is wel van toepassing. Tevens wordt men geacht alle aanwezige gebruikssporen en/of slecht functionerende mechanieken voor de overname duidelijk te documenteren. Mogelijke bijbestellingen en veranderingen zijn alleen gegarandeerd zolang het betreffende model geproduceerd wordt. Alle extra diensten, die betrekking hebben op planning en montage, zijn niet in de garantie inbegrepen.

Belangrijke informatie

Pootjes en doppen
Denkt u er bij de aankoop van uw meubel aan dat de pootjes, doppen of wieltjes van uw meubel geschikt zijn voor de vloer waar het meubel op zal komen te staan. Dit ter bescherming van uw vloer. Vermeld dus nadrukkelijk aan uw verkoopadviseur op welke ondergrond uw meubel geplaatst wordt. Het kan voorkomen dat de doppen of wielen gebruikssporen achterlaten op uw vloer. bert plantagie is niet verantwoordelijk voor schade aan vloeren veroorzaakt door doppen of wielen. Let op: als de vloer is schoongemaakt, mag er geen vocht achterblijven op de plaats waar het meubel staat. Op shop.bertplantagie.com vindt u een uitgebreid assortiment bert plantagie doppen en wielen.

Geur
Nieuwe producten geven een geur af. Dit kan naar gelang van het materiaal en de samenstelling van het meubel enige weken of maanden duren en hangt eveneens samen met de mate van het gebruik, het klimaat van de omgeving en de gebruikers van het meubel. Natuurproducten als leder en hout houden altijd een bepaalde specifieke geur.

Licht
Onder invloed van (zon)licht verandert ieder materiaal. Scherm uw waardevolle (nieuwe) meubels daarom altijd af van directe en extreme lichtbronnen. Sterk licht en in het bijzonder zonlicht verandert materiaaloppervlaktes en verbleekt de delen van uw meubel die in het directe licht staan al binnen enkele weken. Afhankelijk van het materiaal verkleurt uw meubel lichter of donkerder. Helemaal voorkomen kunt u dit niet, maar het sluiten van bijvoorbeeld rolgordijnen of luxaflex helpt al tegen de invloed van direct en fel zonlicht.

Droge lucht is schadelijk voor mens en materiaal
Te vochtige, maar ook te droge lucht door overmatige verwarming is schadelijk. Uw meubel dient nooit te dicht bij een verwarming, kachel of andere warmtebron te staan en de omgevingstemperatuur mag nooit warmer dan 23°C zijn. In ruimtes met een centrale verwarming bevelen wij een luchtbevochtiger aan. Voor houten meubels is een optimaal klimaat zeer belangrijk: het is aan te bevelen in deze ruimtes een thermometer en een vochtmeter op te hangen.

Het gebruik van unieke, natuurlijke materialen
Meubels die (deels) vervaardigd zijn uit natuurproducten, zijn altijd unieke items. Op basis van de natuurlijke kenmerken van leder, steen en hout kunnen wij nooit garanderen dat er een absolute gelijkheid is in kleur en/of structuur van de diverse meubelen.

Onderhoud
Net als bij uw auto, is geregeld onderhoud van uw meubel ten zeerste aan te bevelen. U als gebruiker draagt er de zorg voor uw meubel in de juiste conditie te houden. Daarom adviseren wij u de onderhoudsvoorschriften in deze gebruikershandleiding zorgvuldig ter harte te nemen.

Stoelen en banken

Belasting
Onze zitmeubelen zijn tot 120 kilo per zitplaats te belasten. Onze stoelen, vooral Freischwingers, zijn niet geschikt om “in neer te ploffen” (korte, hevige overbelasting). Voor bovengemiddeld lange of zware mensen, raden wij aan de breedte en/of hoogte van uw meubel aan te laten passen, daar overbelasting van het meubel eerdere slijtage en beschadigingen tot gevolg heeft. Hiervoor heeft bert plantagie uitstekende mogelijkheden in haar ‘make it yours’ programma.

Elektrostatische lading
Meubelstoffen en andere overwegend synthetische materialen hebben een natuurlijke geleiding en kunnen maar beperkt vocht opnemen. De elektrostatische lading ontstaat voornamelijk door te droge lucht, vooral in de winter en in combinatie met synthetische materialen zoals tapijt, gordijnen, stoffen bekleding, kussens, dekens, etc. In dergelijke gevallen is het zaak het binnenklimaat te optimaliseren. Verhoogt u de luchtvochtigheid door bekleding met behulp van een verstuiver met gedestilleerd water ietwat vochtig te maken of veegt u de bekleding met een vochtig doekje af. Een grondige bevochtiging van het tapijt met gedestilleerd water doet ook wonderen. De voorschriften van uw tapijtleverancier zijn hierbij leidend.

Product- en materiaalspecifieke eigenschappen
Ongeacht het materiaal, de constructie, vervaardiging en prijs, gelden bij de kwalitatieve beoordeling van een meubel 3 belangrijke producteigenschappen, die ertoe bijdragen dat uw meubel op een natuurlijke manier zal veranderen bij normaal gebruik. Dit zijn eigenschappen die niet voorkomen kunnen worden en derhalve uitgesloten zijn van garantie.
• Materiaalspecifieke eigenschappen: bijvoorbeeld natuurlijke kenmerken in leder of hout
• Modelspecifieke eigenschappen: bijvoorbeeld voortkomend uit de vorm van het model
• Gebruiksspecifieke eigenschappen: bijvoorbeeld het ontstaan van een lievelingsplaats op een zitmeubel

Verkleuringen, niet kleurechte stoffen, het vermengen van kleuren
Bij lichte stoffen- en lederkleuren treden in de loop der tijd verkleuringen op, veroorzaakt door het contact met andere, niet kleurechte, materiaalsoorten. Een bijvoorbeeld donkere broek of spijkerbroek zal afgeven op de lichte bekleding van een meubel. Dit ligt niet aan de kwaliteit van de meubelstof of het leder, maar aan de materiaaleigenschappen van de andere, niet kleurechte textielsoort. Bij lichte bekleding (stof of leder) kan het in combinatie met donkere of intense kleuren, vooral donkerrood, donkerblauw, zwart, enz., tot een kleurvermenging komen. Ook de confectie-industrie kent dit fenomeen. Bij suède leer of microvezels kan dit ook lichte schuuraanslag zijn. Om dit te verhelpen, moet in een vroeg stadium de bekleding voorzichtig afgezogen of vochtig afgenomen worden (of in het geval van textiel gewassen worden). Leder en stoffen die niet tot de standaard bert plantagie collectie behoren, zijn uitgesloten van onze garantie. Hiervoor kunt u de garantiebepalingen van de desbetreffende leverancier raadplegen.

Belasting afzonderlijke delen
De belastbaarheid van armleuningen, delen met een functie en/of ondersteunende delen voor de voeten zijn begrensd en ligt tussen ongeveer 20-35 kilo. Deze delen zijn in ieder geval niet geschikt om met het volle lichaamsgewicht belast te worden.

Kleurafwijkingen
Geringe kleurafwijkingen tussen de vóór de koop getoonde staal of eerder geleverde meubelen en uw nieuwe meubel zijn mogelijk. Dit geldt in het bijzonder voor natuurvezels en leder. Wij kunnen geen absolute kleurgelijkheid garanderen tussen verschillende meubelen. Wij adviseren u bij het nabestellen van meubels het oorspronkelijke meegeleverde kleurstaaltje op te sturen. Indien deze niet beschikbaar is, kunt u eerst een productiestaal aanvragen ter goedkeuring.

Losse en zeer losse stoffering
Losse stoffering (als de stoffering een hele ruime hoes is, in tegenstelling tot strakke stoffering zoals bijvoorbeeld bij meubels waar de stoffering strak op het schuim zit) is te herkennen aan haar soepelheid. De stoffering is zachter en de bekleding is niet glad, zodat men „in het meubel“ en niet „op het meubel“ zit. Een visueel golvend oppervlak op de zitting, rugleuning en armleuningen geldt niet als kwaliteitsverlies maar is bij sommige modellen gewenst om van een optimaal zitcomfort verzekerd te zijn. Om de oppervlaktes na gebruik gladder te maken, zouden, afhankelijk van het model, de zit- en rugkussens naar buiten gestreken, geklopt of opgeschud moeten worden.

Pilling
Na verloop van tijd ontstaan bij gebruik op sommige stoffen, vooral op vlakke en gemengde weefsels, kleine bolletjes, een bekend verschijnsel bij bijvoorbeeld wollen truien. Dit zijn losse deeltjes van de gebruikte garens, meestal vermengd met pluisjes uit kleren. Deze bolletjes, in de branche pilling genoemd, verschijnen vaak al na kort gebruik. Ze kunnen met een speciaal hiervoor bestemd apparaat, een soort scheerapparaat, worden verwijderd zonder beschadiging van het weefsel. Pilling en het verwijderen ervan heeft geen invloed op de duurzaamheid van de meubelstof.

Wrijfechtheid
Wrijfechtheid wordt de weerstand genoemd, die de verf van de meubelstof tegen wrijven op droge of vochtige andere soorten textiel heeft, zonder van kleur te veranderen of kleur af te geven. Meestal hebben lichte meubelstoffen een hogere wrijfechtheid dan donkere. Microvezelstoffen kunnen, vooral bij intensieve kleuren, restvezels vertonen, die zich in stoffen van kleren hechten. Dit lijkt in eerste instantie op verkleuring, in werkelijkheid echter laat deze schuurstof’ zich makkelijk verwijderen door het kledingstuk gewoon te wassen. Voor het reinigen van de meubelstof mag alleen gedestilleerd water met neutrale zeep worden toegepast, welke met een witte, zachte, schone doek voorzichtig wordt ingewreven. Er dient altijd in grote oppervlakken gewerkt te worden, liefst van naad tot naad en zonder veel druk en nooit alleen de vlek behandelen. Wees bij randen extra voorzichtig. Geen microvezeldoekjes of stoomreinigers gebruiken. Attentie: Let altijd eerst op de instructies van de fabrikant op het product!

Toleranties in hardheden zitvlakken
Verschillen in de hardheid van een zitting zijn normaal. Dit zijn natuurlijke veranderingen die ontstaan door gebruik en doen geen afbreuk aan de kwaliteit van het product. Het zitcomfort binnen een bankstel kan verschillen omdat het constructief en afhankelijk van de rusten met dezelfde (spiraal)bodem (bv. hoekelementen, poefs, verschillende geometrische mogelijk dat het effect van een verschillende zithardheid ontstaat, hoewel de kussens uniform zijn. Het voor uw meubel gebruikte polyurethaanschuim wordt CFK-vrij geproduceerd en kan hergebruikt worden. Dit schuim heeft een technische tolerantie van ongeveer 15%.
Ook de vorm van een stoel en de aan- of afwezigheid van armleuningen draagt bij aan de mogelijkheid tot verschillen in de hardheid van een zitvlak. Een eigenschap van polyurethaanschuim is dat de aanvankelijke hardheid in de eerste maanden met 15%-20% daalt, daarom kan de hardheid van een stoel/bank direct na aankoop relatief hard aanvoelen, zeker in vergelijking met showroommodellen die al enige tijd in gebruik zijn. We raden u aan om stoelen continu te laten rouleren en op een bank niet altijd op dezelfde plaats te gaan zitten, zodat alle zitplaatsen een vergelijkbaar zitcomfort houden. Bekledingsstoffen variëren
in elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat het leder/de stof plooivorming kan gaan vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het schuim afneemt.

Plooien op de hoeken bij strakke bekleding
Bepaalde meubelen worden strak bekleed. Als gevolg van het ontwerp van het model, moet de stoffering op de hoeken soms worden gevouwen. Afhankelijk van de elasticiteit en dikte van de bekledingsstof verschijnen hierdoor grotere of kleinere plooien. Daar dit materiaal- en productspecifieke eigenschappen zijn, vormen deze plooien geen reden tot reclamatie.

Plooivorming
Plooivorming kan optreden in zowel de rug als de zit van uw meubel. Soms is plooivorming al aanwezig bij de uitlevering van uw nieuwe meubel, soms treedt het na verloop van tijd op. Plooivorming ontstaat o.a. sneller bij modellen waarbij de hoes niet geplakt wordt op het frame of de schaal. Ook de vorm van het meubel draagt bij aan plooivorming: hoe meer ronding, des te groter de kans op plooivorming. Daarom vindt plooivorming bijvoorbeeld vaak plaats aan de binnenzijde van de rug van een stoel. Bij ingebruikname van uw meubel verandert de hardheid van de zitting ongelijkmatig. Deze wordt zachter, afhankelijk van de gebruikswijze en -duur. Dit is een normaal proces bij elke vulling. Om gelijkmatige uitharding te bereiken, is het belangrijk om de zitpositie van tijd tot tijd te wijzigen. Anders kunnen er eenzijdige kuilen en vouwen ontstaan („lievelingsplaats“). Richtlijn: hoe dunner de toegepaste stoffering en hoe groter het gestoffeerde oppervlak, des te groter is de neiging tot plooi- en golfvorming. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door het feit dat stof en leder onder invloed van lichaamswarmte, lichaamsvocht en lichaamsgewicht meer of minder gaan uitrekken en daarbij golven gaan vormen. Deze -onvermijdelijke- optische verandering heeft op het gebruik, de functionaliteit en duurzaamheid geen effect en is geen reden tot reclamatie.

Stoelen met houten schalen
Bepaalde stoelen zijn opgebouwd vanuit een houten schaal. Soms is de houten schaal zichtbaar, meestal is deze gestoffeerd. Zoals ieder product van hout, zijn ook deze houten schalen onderhevig aan verschillen in temperatuur en vochtigheidsgraad. Door deze verschillen kan het hout gaan werken, waardoor er een onderlinge afwijking van 1,5 cm kan en mag zitten tussen de valling in de rug van de afzonderlijke stoelen. Ook kunnen en mogen de tegenoverliggende zijden van de houten schaal tot 1 cm “scheluw” (scheef) zijn.

Stoelen en fauteuils met een matstoffering
Sommige modellen zijn uitgevoerd met een (optionele) matstoffering. Deze matstoffering kan zorgen voor plooivorming en kleine verschillen in kleur, structuur, maatvoering en optische effecten ten opzichte van de rest van het meubel of andere exemplaren. Een matstoffering is niet bedoeld om los te halen van het meubel (dan wordt het klittenband moe of vies; dit is geen reden tot reclamatie) of om te wassen.

Toleranties
Productietechnische toleranties zijn onvermijdelijk in het proces van meubel maken. Valt de afwijking (tolerantie) van kleur, structuur en afmetingen binnen de hiervoor geldende internationale normen, dan is er geen sprake van een gegronde reclamatie.

Leder en kenmerken

Lederen bekleding staat niet alleen voor een lange levensduur, maar ook voor schoonheid en elegantie. Vooral bij leder loont het aandacht te besteden
aan de kwaliteit, want dan krijgt u zacht, soepel en ademend leder. Kwalitatief hoogwaardig leer wordt op een speciale manier gekleurd zodat de kleur elke individuele vezel omvat en alle natuurlijke kenmerken zichtbaar laat. Voor een bankstel worden 5-7 huiden verwerkt, voor een stoel is gemiddeld een halve huid nodig. U doet er goed aan zich altijd te realiseren dat leder een natuurproduct is en niet van een rol komt. De dieren leefden onder verschillende omstandigheden, waardoor geen huid gelijk is aan een andere. Dit houdt in dat de producten zowel onderling als ten opzichte van getoonde stalen of eerder geleverde producten geringe afwijkingen kunnen en mogen vertonen. Hierdoor zijn variaties in structuur en kleur evenals individuele natuurlijke kenmerken ontstaan, die inherent aan het materiaal leder zijn. Deze materiaalspecifieke eigenschappen hebben geen invloed op de waarde noch de duurzaamheid – ze maken ieder meubel uniek en bepalen de charme van de ledersoort. De volgende kleine fouten mogen in leder voorkomen, zij zijn het bewijs dat u te maken heeft met
écht leder: mestvlekken en insectenbeten (foto 1a en 1b), littekens (foto 2aen 2b), nekplooien (foto 3a en 3b), structuurverschillen (foto 4a en 4b) en
kleurverschillen (foto 5). Ook kan de bekleding op uw meubel plooivorming vertonen (dit kan en mag ook na verloop van tijd optreden). Plooivorming komt voort uit de natuurlijke rek in de bekleding. Deze rek is nodig om teveel druk op de naden en daarmee onnodige slijtage te voorkomen. Al deze eigenschappen behoren tot het natuurlijke karakter van leder en zijn geen grond voor reclamatie.


Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

Licht gepigmenteerd leder
Dit natuurlijke leder is voorzien van een beschermlaag en een print, wat het zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk maakt. De touch en uitstraling vormen echter onmiskenbaar een natuurproduct. Dit leder is bij uitstek geschikt voor intensief gebruik. Wij bevelen dit leder aan voor uw (eetkamer) stoelen en/of in een huishouden met kleine kinderen en dieren. De natuurlijke kenmerken worden grotendeels gedekt door de ondergane behandeling en zijn dus weinig tot niet zichtbaar. Tijdens het gebruik kan er op spanningspunten kleurslijtage ontstaan, bijvoorbeeld in de omgeving van randen, rondingen of naden.

Niet gepigmenteerd (open) leder
Deze ledersoort heeft een natuurlijk karakter (let op: dus ook meer littekens, fouten, structuur- en kleurverschil). Bij de verwerking van dit leder worden geen kleurstoffen aan de oppervlakte aangebracht. Hierdoor zijn kleurverschillen ten opzichte van de staal onvermijdelijk en veel groter dan bij afgedekte ledersoorten. Doordat 1 huid zelfs meerdere kleurnuances heeft, zal kleurverschil tussen de verschillende producten ook mogelijk zijn (bijvoorbeeld als u meerdere stoelen bestelt) of zelfs op het meubel zelf (bijvoorbeeld tussen de voor- en achterzijde). Open leder is geschikt voor normaal tot luxe gebruik. Normaal gebruik houdt in dat het leder ook op eetkamerstoelen toegepast kan worden, maar met huisdieren of kleine kinderen bevelen wij dat niet aan. Let u erop dat lederen meubilair niet wordt blootgesteld aan direct licht (zonlicht, UV-licht, enz.) om verkleuring tegen te gaan. Tijdens het gebruik kan er op spanningspunten kleurslijtage ontstaan, bijvoorbeeld in de omgeving van randen, rondingen of naden.

Doppen en wielen

Slijtage of het afbreken van doppen en slijtage van wielen is uitgesloten van garantie, ongeacht de gebruikersperiode. Het kan voorkomen dat de doppen of wielen gebruikssporen achterlaten op uw vloer. bert plantagie is niet verantwoordelijk voor schade aan vloeren veroorzaakt door doppen of wielen. Wielen dienen regelmatig van vuil ontdaan te worden, zeker wanneer deze op tapijt staan. Wanneer de wielen piepen, kunt u deze behandelen met WD-40. Onze wielen hebben een rubberen oppervlak. Het rubberen loopvlak is bij dagelijks gebruik aan slijtage onderhevig, waarbij ook met name de aard en de ruwheid van uw vloer een belangrijke rol spelen. Controleer het loopvlak geregeld en vervang de zwenkwieltjes tijdig om krassen en/of spoorvorming op uw vloer te vermijden. Nieuwe wieltjes zijn online te bestellen via shop.bertplantagie.com. Wij adviseren u de wieltjes eerst te testen op uw vloer, voordat u ze dagelijks gaat gebruiken. Indien er onverhoopt toch vlekken, strepen, krassen of spoorvorming op uw vloer ontstaan, accepteren wij hiervoor geen aansprakelijkheid of verantwoording. Niet elk type dop of wiel is geschikt voor alle ondergronden. Op shop.bertplantagie.com vindt u een overzicht met een advies welke dop/wiel geschikt is voor welke ondergrond. In geval van twijfel adviseren wij u contact op te nemen met de leverancier van uw vloer.

bert plantagie serviceshop
Op shop.bertplantagie.com vindt u een uitgebreid assortiment bert plantagie onderhoudsmiddelen, alsook doppen, wielen en allerhande kleine onderdelen.

Tafels en kasten

Uitmeten, opstellen en uitlijnen
Het uitmeten bij de planning en het uitlijnen bij de levering behoren tot de belangrijkste taken bij het kopen van meubels. Vloeren, wanden en plafonds zijn niet recht, er zijn dus oneffenheden tijdens de installatie en montage te verwachten. Meubels moeten noodzakelijkerwijs worden uitgelijnd en mogen niet te licht bij verwarmings- of lichtbronnen staan. Hoge, losstaande elementen en zware kasten met kans op kantelen dienen voor uw veiligheid aan de muur verankerd te worden (kantelbeveiliging). Gelieve vóór het kopen bouwgerelateerde omstandigheden en barrières, afmetingen en belasting, bijvoorbeeld voor hangelementen, te controleren zodat de montage volgens aanwijzing gegarandeerd is.

Belasting en doorhangen
Tafels, salon- en bijzettafels en kastdelen kunnen en mogen gaan doorhangen, zowel in de lengte als in de breedte. De toegestane toleranties hiervoor zijn o.a. afhankelijk van de belasting en de lengte van de overspanning en variëren tussen de 0,5 cm bij 100 cm tot 1,5 cm bij 350 cm. Wij hanteren hierbij de berekeningen uit het Houtvademecum. Het draagvermogen van kasten, legplanken, etc., is afhankelijk van het ontwerp, het gebruik van materialen, de overspanning en de verdeling van de belasting. Een op basis van gebruik, meer of minder waarneembare doorbuiging is toegestaan binnen het tolerantieniveau.

Luchtvochtigheid
Hout reageert zeer sterk op omgevingsfactoren als koude/warmte en de heersende vochtigheidsgraad. Met name in de winter heeft uw houten meubel het zwaar en zal het hout zeer waarschijnlijk ‘gaan werken’ en/of kleine scheurtjes vertonen. Dit is een eigenschap onlosmakelijk verbonden aan écht hout en derhalve geen reden tot reclamatie. De kwaliteit van uw massief houten meubel blijft het best gewaarborgd bij een luchtvochtigheid van 45-60%. Deze luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer. Let op: de atmosfeer in met name nieuwbouwhuizen is ontzettend droog doordat deze zeer goed geïsoleerd zijn. Hier is extra aandacht voor de luchtvochtigheid noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat het klimaat in uw huis een optimaal vochtgehalte behoudt, adviseren wij u een luchtbevochtiger te plaatsen. Een luchtbevochtiger draagt bij aan de verzorging van uw houten meubelen en helpt de kans op uitdrogen en scheuren van het hout te verkleinen. Daarnaast zorgt dit apparaat ook voor een gezonder leefklimaat, zodat u minder last heeft van een schrale huid, branderige ogen of geïrriteerde luchtwegen.

Nieuwbouwwoningen zijn vaak nog vochtig. Plaatst u uw meubels in dat geval daarom minstens 10 cm van de muur, zodat de lucht goed kan circuleren. Het is eveneens raadzaam de ruimte regelmatig te luchten.

Algemene product- en materiaalspecifieke eigenschappen
Ongeacht het materiaal, de constructie, vervaardiging en prijs, gelden bij de kwalitatieve beoordeling van een meubel 3 belangrijke producteigenschappen, die ertoe bijdragen dat uw meubel op een natuurlijke manier zal veranderen bij normaal gebruik. Dit zijn eigenschappen die niet voorkomen kunnen worden en derhalve uitgesloten zijn van garantie:
• Materiaalspecifieke eigenschappen: bijvoorbeeld natuurlijke kenmerken van hout of steen
• Modelspecifieke eigenschappen, voortkomend uit de vorm van het model: bijvoorbeeld een specifieke fineer- of massief houtverwerking
• Gebruiksspecifieke eigenschappen: door gebruik ontstane veranderingen, die losstaan van de verwerking en de kwaliteit (bijvoorbeeld verkleuring door blootstelling aan licht bij hout)

In het geval van tafelbladen houdt dit in dat ten minste de ene zijde van het tafelblad geschikt moet zijn voor toepassing op het meubel, maar dat de andere zijde natuurlijke kenmerken alsook kleine beschadigingen of afdrukken van de verwerking zoals stickerresten, afdrukken van inkt of productiesporen mag en kan bevatten. Indien de afwerking van het bewuste tafelblad zich daarvoor leent, dient het tafelblad omgedraaid te worden om de goede en/of beste zijde toe te passen voor gebruik op het meubel.

Onderdelen en slijtdelen
Het vervangen van onderdelen geleverd door andere fabrikanten kan gevaarlijk zijn. Alleen originele of door de fabrikant goedgekeurde onderdelen zijn toegestaan.

Algemene onderhoudstips
Om ervoor te zorgen dat uw meubels zo lang mogelijk mooi blijven, moeten deze regelmatig worden onderhouden. Dit oppervlakte-onderhoud vereist weinig inspanning, regelmatig afstoffen met een zachte, droge doek of een licht vochtige zeem met de richting van de houtnerf mee is voldoende. Gebruik schone katoenen doeken en géén microfiber doekje of potloodgum, die fijne deeltjes bevatten en krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. Alle gebruikte doeken moeten grondig worden gereinigd en gespoeld. Gebruik nooit een stoomreiniger. U kunt ook een beetje afwasmiddel toevoegen aan het water. Maar pas op voor wasmiddelen met bleektoevoegingen (bijvoorbeeld citroen). En nooit reinigingsmiddelen,schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen gebruiken.

Kleur- en sturctuurverschillen
U doet er goed aan te beseffen dat hout een natuurproduct is. Geen enkele boom is gelijk aan de andere. Daarom kunnen en mogen er verschillen in structuur of kleur optreden ten opzichte van de houtstaal in de winkel of andere massieve (bert plantagie) meubels. Hierdoor heeft elk meubel haar eigen, unieke houtbeeld. Dit kenmerkt uw bert plantagie meubel en zorgt voor een exclusieve uitstraling.

Wanneer u kiest voor een bert plantagie product in hout voorzien van een beitskleur, houdt u er dan rekening mee dat uw product in enige mate van kleur kan verschillen ten opzichte van de staal. Dit komt omdat iedere partij hout uniek is en daardoor anders reageert op de aanraking met beits.

Ook speciale modelafhankelijke productietechnieken zoals fronten met frames of panelen, verticale en horizontale fineerrichtingen, geschoven fineer voor de optische afbakening, fineer- en massief houtcombinaties, kops- en langshoutverbindingen, „dikke randen“ of de parketverlijming voor vormvastheid, leiden, afhankelijk van de houtsoort, positie en lichtinval tot lichte en donkere kleur- en structuuraccenten. Deze natuurlijke kleurverschillen zijn een producttypische eigenschap van authentieke natuurlijke grondstoffen en een essentieel en onderscheidend kenmerk van echtheid. Door (zon-)licht zal het hout haar definitieve kleur aannemen. Dit proces zal afhankelijk van de toetreding van dag- en zonlicht enige tijd (6 maanden tot 1 jaar) gaan duren. Sterk licht en in het bijzonder zonlicht verandert materiaaloppervlaktes en verbleekt de delen van uw meubel die in het directe licht staan al binnen enkele weken. Afhankelijk van het materiaal verkleurt uw meubel lichter of donkerder. Helemaal voorkomen kunt u dit niet, maar het sluiten van bijvoorbeeld rolgordijnen of luxaflex helpt al tegen de invloed van direct en fel zonlicht. Anderzijds zorgt licht ervoor dat aanvankelijke kleurverschillen in de loop van de tijd kleiner zullen worden. Plaats geen hete voorwerpen direct op het hout, hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn.

Kenmerken premium kwaliteit
Natuurlijke kenmerken van het hout, zoals vergroeiingen, spiegels (in eiken), kleur- en structuurverschillen, zwarte pitjes en kleine (opgevulde) noesten kunnen en mogen in beperkte mate voorkomen. Open gebreken en grotere noesten mogen aan de onderkant- en aan de binnenkant van de zijregels van uw meubel voorkomen. Deze kenmerken zijn geen reden voor reclamatie.

Kenmerken noestige kwaliteit
Hout in de noestige kwaliteit wordt ook wel rustiek hout genoemd. Dit hout toont het grillige karakter van de natuur: de plaats waar een aftakking van een boom heeft gezeten of is begonnen te groeien. De noesten (een ander woord is kwasten) en scheurtjes vullen wij op met zwarte steenlijm, zodat deze goed zichtbaar zijn en zo een moderne uitstraling aan uw tafel verlenen. Onze noestige kwaliteit tafelbladen mogen noesten, scheurtjes, kleine open gebreken, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling bevatten. bert plantagie hout wordt afgewerkt met lak of olie. Elke afwerking vraagt om een eigen
behandeling.

Onderhoudsadvies geoliede producten
Blank en gekleurd
Door afwerking met olie komt de natuurlijk uitstraling van massief hout optimaal tot zijn recht. Dit maakt uw product echter wel iets gevoeliger voor vocht en vlekken dan een gelakt product. Gemorste vloeistoffen daarom meteen verwijderen. Lichte krassen en vlekken kunt u behandelen met een speciaal schuursponsje. Licht opschuren in de richting van de houtnerf. Daarna opnieuw olieën. Gebruik nooit bijtende middelen of schoonmaakmiddelen met een schurende werking! In de bert plantagie serviceshop (shop.bertplantagie.com) zijn de juiste oliesetjes verkrijgbaar, inclusief het benodigde schuursponsje. Voor dagelijks onderhoud geen reinigingsmiddelen gebruiken. Afnemen met een licht vochtige doek, droog nawrijven. Afhankelijk van het uiterlijk en gebruik het hout enkele malen per jaar behandelen met passende structuurolie. Deze is verkrijgbaar in de online bert plantagie serviceshop. Gebruik structuurolie zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing. Wanneer uw nieuw geleverde tafel een beetje schraal oogt (dit kan zijn door de wisseling van omgeving en daarmee luchtvochtigheid), doet u er goed aan deze direct met structuurolie te behandelen. Voor dit doeleinde levert bert plantagie gratis een startflacon olie bij ieder massief houten geolied meubel.

Onderhoudsadvies gelakte en gebeitste producten
Voor dagelijks onderhoud geen reinigingsmiddelen gebruiken. Afnemen met een licht vochtige doek, droog nawrijven. De lak bereikt pas na 2 maanden haar maximale hardheid, behandel uw meubel daarom de eerste maanden met grote zorgvuldigheid. Vlekken van koffie, wijn etc. direct afnemen met (verdund) afwasmiddel en wat water. Gebruik nooit was, washoudende middelen of schoonmaakmiddel met een schurende werking.

Eettafels- uitschuifgedeelte
Let bij massief houten tafels met klepinleg-, verlenging-, insertie- of uitschuiffunctie op de verandering van het oppervlak door blootstelling aan licht (zie blz. 8 algemeen belangrijke informatie). Ofschoon wij voor onze uitschuiftafels voor een materiaal gekozen hebben dat de kans op mogelijk krimpen en uitzetten van de bladen zoveel mogelijk verkleint, kan het toch voorkomen dat er verschillen in breedte en/of hoogte ontstaan tussen tafel- en uitschuifblad. Dergelijke verschillen zijn geen grond voor reclamatie. Op de beeldbank www.bertplantagie.com vindt u een handleiding om uw tafel bij te stellen.

TV-meubel, dressoirs, kasten, hangelementen
Apparaten kunnen tijdens continue werking tot extreme temperaturen oplopen en materiële veranderingen, bijvoorbeeld op panelen van massief of gefineerd hout, veroorzaken.

Algemene onderhoudsadviezen

• Onderhoud is noodzakelijk voor behoud van de garantie. Specifieke onderhoudsmiddelen zijn verkrijgbaar bij uw bert plantagie dealer of op shop.bertplantagie.com.
• Raadpleeg voor hout- en/of frameonderhoud de bert plantagie dealer of onze website www.bertplantagie.com.
• Normale slijtage valt niet onder de garantie.
• Hout verkleurt na verloop van tijd. Dit is een natuurlijke eigenschap en vandaar uitgesloten van garantie.
• Schade door oneigenlijk gebruik of onjuist onderhoud is uitgesloten van garantie.
• Voorkom beschadigingen door scherpe voorwerpen. Deze beschadigingen zijn uitdrukkelijk uitgesloten van garantie. Voorzie vazen e.d. van vilt.
• Zet nooit hete pannen en andere warme voorwerpen rechtstreeks op het hout, maar altijd op onderzetters. Schade ontstaan door warme producten, is uitgesloten van reclamatie.
• Reparaties aan meubelen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van bert plantagie hebben uitsluiting van de garantie tot gevolg.
• Houd rekening met de natuurlijke verkleuring door licht en verplaats daarom geregeld eventuele accessoires op uw meubelen (voorzien van vilt of onderlegger).
• Vermijd, in verband met verkleuring, zoveel mogelijk direct zonlicht op uw meubelen.
• Zet uw meubel nooit te dicht bij een warmtebron, dit om scheurvorming in het hout zoveel mogelijk te beperken. Bij massief houten meubelen kunnen haarscheurtjes in het hout altijd ontstaan, dit is geen reden voor reclamatie.
• Kasten bestaan deels uit massieve en deels uit gefineerde delen. Enig kleur- en structuurverschil is hierdoor onvermijdelijk en geen grond voor reclamatie.
• De kwaliteit van uw massief houten meubel blijft het best gewaarborgd bij een luchtvochtigheid van 45-60%. Deze luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer.
• Bij een geolied meubel is het zeer belangrijk deze enkele weken na gebruik (of eerder indien het hout er schraal uitziet) opnieuw te oliën en dit vervolgens enkele malen per jaar te herhalen. Dit is ter bescherming en om uitdroging van het hout te vermijden. Gebruikt u hiervoor de gratis meegeleverde startflacon olie.
• Een meubel met lakafwerking (hoogglans of zijdeglans) bereikt pas na twee maanden haar maximale hardheid. Vermijd zware belasting in deze uithardingsperiode en reinig uitsluitend met een vochtige doek of een licht sopje. Schade aan de lakafwerking in deze uithardingsperiode is uitgesloten van garantie.
• Tafels met niet-standaard afmetingen worden uitgesloten van omwisseling in geval van werking of doorhangen van het blad.
• Bij het verplaatsen van tafels of kasten dienen meubelen opgetild te worden en nooit verschoven. Dit om beschadigingen aan poten of constructie te voorkomen. Deze beschadigingen vallen uitdrukkelijk buiten de garantie.
• RVS onderdelen dienen periodiek met een RVS-spray behandeld te worden om het RVS mooi te houden.
• Bij geolied staal ziet u het materiaal in haar pure vorm. Dit houdt in dat er vlekken, krassen en kleurverschil in het staal kunnen voorkomen. Deze industriële uitstraling is onlosmakelijk verbonden aan de eigenschappen van het materiaal en zijn derhalve geen reden voor reclamatie.